EHBO Sappemeer - Hoofdstraat 31A 9601EA Hoogezand - Tel: 06-21904943

AED onthuld – Viszaakje Sappemeer

SAPPEMEER – Aan de gevel van het Viszaakje in Sappemeer is afgelopen woensdag (1 mei) een AED onthuld door wethouder Jaap Borg. 

De initiator achter de plaatsing is de EHBO vereniging Sappemeer is blij met deze plek. „We zijn onlangs verhuisd naar ons nieuwe onderkomen”, legt bestuursvoorzitter Cor Uildriks uit. „Ons nieuwe pand bevindt zich achter een hek. De AED plus bijbehorende buitenkast zou dan ook achter het hek komen, dus daar moesten we een oplossing voor vinden.”

Uildriks kwam in contact met de mensen van Het Viszaakje en ze boden onmiddelijk de oplossing. De kast mocht aan hun gevel worden geïnstalleerd en aangesloten op het stroomnetwerk van de winkel. „Een goede samenwerking waar we ontzettend blij mee zijn”, benadrukt Uildriks.

De AED is aangesloten bij de burgerhulpverlenende instanties. Deelnemers ontvangen een bericht op hun telefoon wanneer er nood aan de man is en kunnen dan met meegezonden code de AED uit de kast halen en gebruiken. En dat netwerk van burgerhulpverleners in de omgeving is groot. De vereniging in Sappemeer is met 1000 leden één van de grootste in zijn soort in het Noorden. „Hoe dat kan? We zijn bovenal een enthousiaste club mensen en daarnaast is onze aanpak denk ik anders dan bij andere EHBO-verenigingen. Wij organiseren de jaarlijkse herhaling op een zaterdag. Dus onze leden zijn slechts 1 zaterdag per jaar kwijt aan hun EHBO certificaat. Het gros van de verenigingen smeert deze bijscholing uit over een reeks van 6 of 7 avonden doordeweeks. En dat is iets wat voor veel gezinnen vaak niet goed uitkomt. Tweeverdieners met kinderen willen ‘s avonds thuis zijn en dat kan met ons concept.”

Uildriks richtte in 2005 samen met Ali Gibcus de vereniging op. Als ambulancemedewerker, instructeur van de EHBO-cursussen en als voorzitter van de vereniging, heeft een AED geen geheimen meer voor UIldriks. „Wat ik wel opvallend vind in Nederland is dat er op veel plekken AED’s geplaatst worden, maar dat de mensen die ermee om kunnen gaan, ontbreken. Zorg dat wanneer je een AED plaatst als bedrijf, instantie of wat dan ook, dat je ook mensen opleidt om het te kunnen bedienen. Tegelijkertijd is het fantastisch dat er steeds meer AED’s in het straatbeeld verschijnen. Hopelijk blijft dit aantal flink groeien”, besluit Uildriks.

Dit artikel is gekopieerd van: https://hskrant.nl/artikel/1013938/aed-aan-de-gevel-van-het-viszaakje-onthuld.html