November 2019: Start 3-daagse beginnerscursus EHBO

Wat moet ik nou met een EHBO diploma!? Ons antwoord: Het kan levens redden!

Bij EHBO moet u niet direct denken aan een gillende sirene en bloederige ongelukken. Veel ongevallen gebeuren thuis. Schaafplekken, botbreuken, snijwondjes, als EHBO’er leert u wat te doen. Maar als EHBO’er leert u ook levensreddend te handelen, u kunt na het behalen van uw diploma reanimeren en een AED (indien voorhanden) bedienen. U weet snel de juiste hulpdiensten in te schakelen en het slachtoffer gerust te stellen.

Heeft u nog geen EHBO diploma? Schrijf u dan in voor een driedaagse EHBO basiscursus van EHBO vereniging Sappemeer. De eerste cursusdag start op zaterdag 16 november. Voor informatie over de cursusdata kijk hier. Voor direct inschrijven klik hier en vul het contactformulier in.

Nieuw diploma en certificaat per 1 september 2019

23 mei 2019 

In het kader van een doorlopende leerlijn heeft Het Oranje Kruis het certificaat Levensreddend Handelen (CLH) en het diploma Levensreddend Handelen (DLH) in het leven geroepen.

CLH en DLH kunnen worden beschouwd als mogelijkheid om in fases tot het diploma Eerste Hulp te komen of als zelfstandig certificaat of diploma. Bij het behalen van het certificaat of diploma Levensreddend Handelen is de eerstehulpverlener in staat eerstehulphandelingen uit te voeren die onmiddellijk levensreddend zijn.

Daarbij zijn de volgende onderwerpen van belang:

– Handelen bij gevaar, waarbij meer slachtoffers voorkomen.
– Handelen bij gevaar, waarbij het slachtoffer uit de gevaarlijke situatie wordt gehaald.
– Handelen bij hevig bloedverlies.
– Het bellen van 112 bij hevige benauwdheid, veel bloedverlies/shock en niet-alert zijn/ bewusteloosheid.
– Handelen bij luchtwegbelemmering. 
– Zo snel mogelijk vaststellen of reanimatie nodig is en dan ook adequaat reanimeren (inclusief AED)
– In de stabiele zijligging leggen van het slachtoffer.

Informatie over de daadwerkelijke invulling van deze cursus volgt. Bij vragen kunt u altijd contact met ons opnemen via de contactpagina.

AED onthuld – Viszaakje Sappemeer

SAPPEMEER – Aan de gevel van het Viszaakje in Sappemeer is afgelopen woensdag (1 mei) een AED onthuld door wethouder Jaap Borg. 

De initiator achter de plaatsing is de EHBO vereniging Sappemeer is blij met deze plek. „We zijn onlangs verhuisd naar ons nieuwe onderkomen”, legt bestuursvoorzitter Cor Uildriks uit. „Ons nieuwe pand bevindt zich achter een hek. De AED plus bijbehorende buitenkast zou dan ook achter het hek komen, dus daar moesten we een oplossing voor vinden.”

Uildriks kwam in contact met de mensen van Het Viszaakje en ze boden onmiddelijk de oplossing. De kast mocht aan hun gevel worden geïnstalleerd en aangesloten op het stroomnetwerk van de winkel. „Een goede samenwerking waar we ontzettend blij mee zijn”, benadrukt Uildriks.

De AED is aangesloten bij de burgerhulpverlenende instanties. Deelnemers ontvangen een bericht op hun telefoon wanneer er nood aan de man is en kunnen dan met meegezonden code de AED uit de kast halen en gebruiken. En dat netwerk van burgerhulpverleners in de omgeving is groot. De vereniging in Sappemeer is met 1000 leden één van de grootste in zijn soort in het Noorden. „Hoe dat kan? We zijn bovenal een enthousiaste club mensen en daarnaast is onze aanpak denk ik anders dan bij andere EHBO-verenigingen. Wij organiseren de jaarlijkse herhaling op een zaterdag. Dus onze leden zijn slechts 1 zaterdag per jaar kwijt aan hun EHBO certificaat. Het gros van de verenigingen smeert deze bijscholing uit over een reeks van 6 of 7 avonden doordeweeks. En dat is iets wat voor veel gezinnen vaak niet goed uitkomt. Tweeverdieners met kinderen willen ‘s avonds thuis zijn en dat kan met ons concept.”

Uildriks richtte in 2005 samen met Ali Gibcus de vereniging op. Als ambulancemedewerker, instructeur van de EHBO-cursussen en als voorzitter van de vereniging, heeft een AED geen geheimen meer voor UIldriks. „Wat ik wel opvallend vind in Nederland is dat er op veel plekken AED’s geplaatst worden, maar dat de mensen die ermee om kunnen gaan, ontbreken. Zorg dat wanneer je een AED plaatst als bedrijf, instantie of wat dan ook, dat je ook mensen opleidt om het te kunnen bedienen. Tegelijkertijd is het fantastisch dat er steeds meer AED’s in het straatbeeld verschijnen. Hopelijk blijft dit aantal flink groeien”, besluit Uildriks.

Dit artikel is gekopieerd van: https://hskrant.nl/artikel/1013938/aed-aan-de-gevel-van-het-viszaakje-onthuld.html


Ons nieuw onderkomen!

Wij zijn verhuisd!

Een kleine twee maanden geleden zijn wij verhuisd naar een nieuw onderkomen. Ons EHBO centrum bevindt zich nu op de 
Hoofdstraat 31a in Hoogezand. Wij zijn samen met onze vrijwilligers aan de slag gegaan om het pand om te toveren tot een geschikte leslocatie. Het nieuwe EHBO centrum bestaat uit een entree, garderobe, toiletten, 3 leslokalen, een magazijn en een bestuurskantoor. Buiten hebben wij de beschikking over een grote parkeer ruimte waar de vrijwilligers en cursisten zonder problemen hun voertuig kunnen parkeren.

Door middel van onderstaande foto’s kunt u alvast een kijkje nemen in ons nieuwe verenigingsgebouw.

Verhuizing!

EHBO vereniging “Sappemeer” gaat verhuizen!

Vanaf 1 augustus 2018 zal de EHBO vereniging “Sappemeer” worden gevestigd aan de Hoofdstraat 31a in Hoogezand. Dit is achter het voormalige gemeente huis. We hebben hier mooie ruimtes kunnen huren waar we onze cursisten nog beter tot dienst kunnen zijn. Meer informatie en foto’s volgen!

Nieuwe locatie

 

 

Zaterdag 12 mei – Grote oefening in Foxham

Hoogezand – Afgelopen zaterdag 12 mei werd er door onze vereniging een oefening gehouden op het bedrijfsterrein van Blijham Recycling in Foxham. Een groep van +/- 30 leden/EHBO’ers deed hier aan mee. De oefening bestond uit vijf casussen, verdeeld over het terrein, en de slachtoffers werden gespeeld door tien lotussen van Lotuskring Noord Drenthe.

Vijf groepen EHBO’ers moesten per casus de slachtoffers behandelen en inschatten hoe ernstig de verwondingen waren. Ze hebben die dag van alles gezien van hoofdwonden, doorboringen van ledematen tot brandwonden en beknelling onder een auto. De oefening werd door de casusleider beoordeeld en na afloop met de groep en de lotusslachtoffers besproken. De EHBO’ers worden extra geschoold tot EHBO plus en een grote oefening als deze draagt daar een steentje aan bij. Zo leert men vooral met elkaar samen te werken de aandoeningen van slachtoffers juist in te schatten en wel of niet te behandelen. Ook leert men beter de juiste materialen te hanteren en de posten te gebruiken. Dit alles om tijdens een evenement de optimale EHBO te kunnen verzorgen.

Naast een actieve en leerzame dag was is er ook tijd voor plezier en na afloop met elkaar aan de BBQ ook het weer was geweldig al met al een zeer geslaagde dag en een tevreden bestuur.

Wij willen iedereen bedanken voor hun inzet tijdens de oefening!

Voor de foto’s van deze dag: Klik hier

EHBO cursus vergoed door de zorgverzekeraar?

EHBO cursus vergoedt door de zorgverzekeraar?

EHBO cursus volgen in 2018? Dit vergoedt je zorgverzekering
Wil je een EHBO-cursus volgen? Verdiep u eens in het complete cursusoverzicht van onze vereniging. Daarnaast is het goed om te weten dat je zorgverzekering mogelijk (een deel van) de kosten vergoedt. Er zijn veel zorgverzekeraars die vanuit een aanvullende verzekering een bedrag vergoeden voor een EHBO-cursus.

Vergoedingsoverzicht per zorgverzekeraar
Wat er precies vergoed wordt, verschilt per zorgverzekeraar. Bekijk hier een overzicht van de vergoedingen voor een EHBO-cursus. Zo kun je in een oogopslag zien wat je verzekeraar in 2018 vergoedt. Bij de meeste verzekeraars ligt dit tussen de 100 en 200 euro per jaar.

Informeer bij je zorgverzekeraar
Niet alle zorgverzekeraars geven concreet aan dat ze een EHBO-cursus vergoeden. Ze vergoeden dan een bedrag voor gezondheidscursussen en preventieve cursussen in het algemeen. Een EHBO-cursus valt hier ook onder. Bekijk wel voor de zekerheid wat hierover in de polisvoorwaarden van je zorgverzekering staat. Of neem contact op met je zorgverzekeraar om het na te vragen.

Bron: Independer

Nieuw seizoen met een nieuwe website

Ja, u ziet het goed, EHBO vereniging “Sappemeer” heeft een nieuwe website. Een mooie start voor het nieuwe seizoen!

Een moderne frisse uitstraling, goed te gebruiken op desktop en op mobiel, klaar voor de toekomst.

Wij zijn ook helemaal klaar voor de nabije toekomst. Vanaf 14 september beginnen we weer met de lessen. Een dezer dagen zal het cursusaanbod op de website te zien zijn. Dus hou onze website in de gaten. En volg ons ook op Facebook! Like onze pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes!

Heeft u vragen? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.